feb. 202009
 

Pentru a inmatricula masina pe taxa veche (cea mica, din iulie 2008) trebuie sa dovediti ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008. Aceasta dovada se poate face cu mai multe tipuri de documente, dupa cum urmeaza:

1 – pe baza de comanda ferma de cumparare a masinii plus dovada platii integrale sau a unui avans inainte de 15 decembrie 2008;

2 – carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta cu datate inainte de 15 decembrie 2008;

3 – dovada de inmatriculare provizorie emisa inainte de 15 decembrie.

Daca aveti una din aceste dovezi porniti cronometrul:

>>> primul pas, in primele 20 de zile:
Ca sa beneficiati de vechea taxa trebuie sa depuneti URGENT, in maximum 20 de zile calendaristice de la publicarea actului normativ (ultima zi – 11 martie 2009), o cerere la autoritatea fiscala de care apartineti impreuna cu dovada cumpararii inainte de 15 decembrie 2008. Daca nu va inregistrati cererea la fisc in acest interval, pierdeti dreptul de a plati taxa la valoarea mica.

Daca dovada este „inmatriculare provizorie”, trebuie obligatoriu sa adaugati si o declaratie pe proprie raspundere, din care sa reiasa ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008, in forma autentificata (facuta la notariat). Pentru celelalte tipuri de dovezi, nu este nevoie de aceasta declaratie autentificata.

>>> al doilea pas, pana la expirarea a 90 de zile:
Dupa ce ati rezolvat urgenta nr.1, de a inregistra cererea ca sa platiti taxa mica, urmeaza urgenta nr.2. In termen de 90 de zile de la publicarea actului normativ (ultima zi – 20 mai 2009) trebuie sa rezolvati restul formalitatilor la RAR pentru ca taxa auto sa poata fi calculata de reprezentantii fiscului. Si acest al doilea termen trebuie respectat, nerespectarea sa atragand pierderea dreptului de a plati taxa la valoarea cea mica.

Sunteti in forma? Pe locuri… Fiti gata… Start!

  218 comentarii despre “Taxa auto – cum puteti beneficia de taxa mica?”

  1. iulian,daca am rar-ul facut si maine vreau sa ma duc sa-mi platesc taxa(ce-a mika avand toate actele necesare) are cineva ceva cu mine?sau tree sa astept sa treaca acele 20 de zle?

  2. Iulian, imi cer scuze: am masina cu mine in bucuresti, iar Tata are procura de la mine. Poate merge doar cu copiile din toate actele sau are nevoie si de cele originale? Ma refer la actul de la RAR in original cu care circul acuma in Bucuresti. Multumesc!

  3. mario – Cele 20 de zile reprezinta un MAXIMUM, ele netrbuind sa fie depasite. Nu lucrez la fisc, dar cred ca cu cat te vei misca mai repede, va fi cu atat mai bine.

  4. Adrian – asta este o chichita birocratica la care „dau cu presupusul”. Cred ca trebuie originalele. oricine poate truca in ziua de azi o fotocopie.

  5. revin cu intrebarea.. cum voi proceda eu daca am cumparat masina inainte de 15 dec de la persoana fizica? trebuie sa imi fac copie la autorizatia de circulatie provizorie? explica-mi ce ar trebui sa fac sa stiu sa vb maine cu intermediarul care se ocupa de masina mea!
    multumesc anticipat!

  6. mentionez ca am venit cu numerele lui in tara!

  7. Cred ca cel mai bun lucru este sa faca intermediarul un drum la ghiseul fiscului. Acestea sunt detalii numai de ei stiute si nu sunt trecute in lege.

    Trebuie copie dupa orice piesa depusa la dosar, dar trebuie si originalul pentru confruntare. In cazul autorizatiei provizorii, veti avea nevoie si de declaratia aceea pe propria raspundere autentificata.

  8. Am inteles… Intermediarul nu este in tara. Aveti nevoie de aceleasi acte.

    Vreau totusi sa pastrati in background ca eu nu lucrez la fisc si ca exista detalii pe care le veti putea afla complet de la ei.

  9. Multumim pt informatii dl Iulian

  10. m-am accelerat degeaba de dimineata ca imi platesc taxa si ncand am ajuns la finante surpriza!!!!!!!NU SE STIE NIMIC.Asta-i bataie de joc anunta la televizor ca se poate plati si ei sunt cu vaca.

  11. iulian,eu am cumparat masina in iunie 2008 si am intrat in tara pe 19 dec cu ea…pot beneficia de taxa veche?ms mult

  12. Salut Iuliane!in caz ca detii informatia vare ma intereseaza pe mine,te rog sa ma ajuti.Daca ma duc sa pun cererea la fisc pt a beneficia de taxa veche,masina este cumparata in septembie din germania cu contract de la handler,dar nu este cumparata de mine,eu vreau sa ma duc sa platesc taxa,ce acte imi trebuie,mentionez ca exista documente de zoll brief si talon pe numele persoanei respective.

  13. Mai trebuie doar porsoana respectiva… sau o procura notariala de la aceasta ca tu esti delegat sa te ocupi de inmatricularea PE NUMELE SAU.

    Daca schimbi actele, nu mai esti inainte de 15 decembrie. Ai grija. oricum, eu nu pot decat sa ma dau cu presupusul, nefiind nimic auto in faza asta.

    In locul tau as intreba la fisc ca sa fiu 100%. Pe net mai poate gresi lumea.

  14. dovada de inmatriculare provizorie emisa inainte de 15 decembrie.
    Inmatriculare provizorie in Romania…..adica numere rosii?

  15. mane eu am depus azi dosarul pt a beneficia de taxa ce-a mika(inainte de 15 dec)si o s-o platesc luni cu un bon de ordine care mi s-a dat de la finante.ce a trebuit sa fac: o declaratie pe proprie raspundere ca masina este adusa in tara(pentru imatriculat)inainte de 15 decembrie,copii dupa:cartea de identitate emisa de R.A.R, dupa traducerile legalizate,dupa contractul de vanzare cumparare,dupa o aautorizatia de circulare provizorie si buletin.dupa ce aceste acte au fost gata mi s-a dat o cerere de la ei completand-o terminand dosarul.il depui si cam atat.sper ca ce va zisei sa va ajute si p voi