apr. 212008
 

In absenta unei surse oficiale de informatie, multi cititori cauta cu infrigurare o sursa cat de cat credibila pentru a putea stabili emisiile de CO2 ale propriului automobil. Total Auto va ofera un mic truc prin care puteti aproxima valoarea emisiilor de CO2 la automobilul dumneavoastra. Ceea ce va descriem aici este doar un truc si nu o sursa oficiala. Singura sursa oficiala este doar RAR. Acest truc va ajuta sa determinati cu o eroare decenta (max.3%) valoarea emisiilor de CO2, necesara la calculul taxei auto.

In primul rand trebuie sa stabiliti urmatoarele doua puncte:

1. Ce carburant foloseste masina, benzina sau motorina?
2. Care este consumul mixt (mediu intre urban si extraurban) al masinii? Atentie aici aveti nevoie de valoarea din manualul masinii, nicidecum de vreun consum masurat de dvs.

De-acum totul devine simplu:
BENZINA:
[consum in litri/100km] x 23,8 = [emisii CO2 in gram/km]
DIESEL:
[consum in litri/100km] x 26,5 = [emisii CO2 in gram/km]

  131 comentarii despre “Emisii CO2 – un mic truc neoficial”

  1. ADEVARAT CARBURANTUL ESTE MOTORINA,NUMAR DE USI ESTE 5,TRANSMISIE MANUALA SI NUME „NISSAN TERRANO II R20

  2. INCA CEVA, DACA MASINA ARE DATA DE FABRICATIE 30.04.2001 SI E INMATRICULATA PRIMA DATA IN 04.07.2001 LA ANI VECHIME CUM SE SCOTESTE 6-7ANI SAU 7-8 ANI

  3. N-am gasit chiar modelul tau, dar la toate dieselurile de 2,7 apar emisii de 263 g/km. Cred ca si la tine e la fel.

    Cand va intra in vigoare noua taxa, aceasta va lua in considerare vechimea de la data primei inmatriculari si nu data fabricatiei (cum este acum).

    Oricum, cu cat e mai batrana masina, cu atat taxa este mai mica. La 1 iulie abia intra taxa in vigoare… Pana pe 4 iulie mai sunt 3 zile. Lasa-le sa treaca si inmatriculeaz-o cu 7-8 ani.

  4. O INTREBARE VA ROG……
    La un opel din 96 cu motor isuzu 1.7 td …….Ce euro au motoarele isuzu din anu 96?
    O fi euro 1 sau euro 2.Lamuriti-ma si p mine cas tufa de Venetia ,,,,,,,,,,,Si la 1.7 cati cm3 sunt? SALUTARI

  5. cristi – da si tu mai multe detalii. Ce model este? Ce transmisie? Ce cod motor?

    Ai pus o intrebare f grea, deoarece 1996 este an de granita intre E1 si E2. Poate fi oricare din cele doua norme. Conteaza f mult detaliile.

    Cat despre 1,7, aceasta este valoarea rotunjita a cilindreei in litri, adica in dm cubi, adica in mii de cm cubi = 1700 cmc. Cilindreea exacta o poti gasi in actele masinii.

  6. NU VA MAI STROFOCAT OAMENI BINI CA NU ASA SE CALCULEAZA CO2 ESTE SCRIS IN CARTEA DE IDENTITATE A MASINI SI LA CARE NU ESTE SCRIS PLATESC DUPA VECHEA TAXA, PUNT 🙂

  7. coco – tu ai citit 3 comentarii si ai tras o concluzie… GRESITA COMPLET.

    – daca ai masina Euro3 trebuie sa platesti pe formula cu emisii de co2. E nenegociabil, deoarece asa scrie in ordonanta.

    – calculatiile aproximative de co2 dau posibilitatea oamenilor de a prevedea grosier cam cat va fi taxa. Asa cum scrie si in titlul articolului ESTE UN TRUC, un mod de aproximare si nicidecum un mod oficial de calcul al taxei.

    – nu exista masini euro3 care sa nu aibe valori cunoscute de emisii co2. Chiar daca nu sunt trecute in brief, valorile sunt cunoscute si pot fi comunicate de producator.

    – este absolut gratuita afirmatia ta ca se va plati dupa vechea taxa. ESTE EXCLUS ACEST LUCRU.

  8. Oameni buni poate voteaza si deputatii si nu va mai fi nevoie sa platim vro taxa.Bagalasi undeva pe idiotul asta de Tariceanu ca mi-a mincat zilele cu taxa lui cu tot

  9. CIPRIAN – ca sa nu-ti faci iluzii: 😀

    Initiativa parlamentara se refera la o TAXA FISCALA. Punct. Noua taxa este de mediu si nu este in vederile parlamentarilor.

    Caterinca. Parlamentarii vor sa anuleaze o taxa deja anulata. E an electoral… dude!

  10. vreau sa aduc si eu o alfa romeo 166 din anul 1998(cred ca ii euro 2)dar raman doar cu dorinta pt ca la motorul ei de 2492 cmc voi plati din iulie vreo 4500 euro…are si gaz consum a putin ,dar o asa taxa exagerata ma face sa ma trezesc la realitate si nsa raman cu pisicuta mea tot cu nr de italia la care taxa o sa fie pana in 1000 de euro….ata e

  11. M-ar interesa sa aduc un Peugeot 206 (2001, EURO 3) din Franta, dar mi-e tema ca sunt complicatii daca nu este inscris in cartea tehnica emisiile de C02. Se pere ca exista si asa ceva: „ÃŽn ceea ce priveÅŸte maÅŸinile Euro 3 care nu au trecute în cartea tehnică emisiile de CO2, s-a stabilit că proprietarii pot opta pentru două variante: fie vor face o evaluare a emisiilor de CO2 la Registrul Auto Român (RAR), pe cheltuiala proprie, fie vor accepta taxarea în funcÅ£ie de celelalte emisii de poluanÅ£i.” (http://www.tmctv.ro/articol_35634/ masinile_euro_3__fara_emisii_de_co2_trecute_in_ cartea_tehnica__evaluate_pe _cheltuiala_proprietarului.html)

  12. iarnuarie – evaluarea de la RAR ar trebui sa insemne consultarea unor tabele. Nu exista in UE masini Euro3 fara emisii de co2 masurate de constructor. E o lege europeana care a intrat in vigoare din 1998, inainte de aparitia normativului Euro3.

    In ordonanta scrie ca RAR trebuie sa ofere informatia la pret de cost. Cat poate costa la RAR sa dai click intr-o baza de date??

    Daca RAR nu comunica cu producatorii si va baga mana in buzunarul oamenilor din cauza propriei incompetente, va fi caz penal. Nu au cum sa pretinda un pret mai mare decat costul.

  13. Este o discriminare: la euro 3 si 4 se tine cont si de emisia de CO2, iar la celelalte nu; banuiesc ca n-o sa ramana mult aceasta formula de calcul, dar pana atunci deruteaza multa lume; ma gandesc imediat dupa 1 iulie la un peugeot 206 (2001), benzina, de 1,1 (60 CP); imi ajung calutii, fiind si prima masina; nu stiu cum sa o iau, de dincolo (Franta, Belgia, Germania), de aici adusa de altcineva sau gata inmatriculata… e un paradox: tara saraca si masini scumpe, oare de asta ca autoturismul ar trebui sa fie un lux?

  14. iarnuarie – eu nu i-as spune „discriminare” ci „facilitate”, deoarece componenta co2 reduce un pic taxa.

    Ca prima masina, alegerea unui 206 cu mot de 1,1 este ok. Fiind un motor in 3 cilindri relativ uzat, produce anumite vibratii la relanti. Cred ca acesta ar fi cam singurul inconvenient…

  15. am un astra pe benzina de 1400cm.in certificatul de conformitate este trcut emisii co2-175gr|km.in acest caz cat va fi taxa? eu am calculat si mia dat aproape la jumatate de cat este acum