feb. 152008
 

Ieri, ministrul Vosganian a declarat ca Ford si Renault vor renunta sa mai produca masini in Romania, daca taxa auto de prima inmatriculare (de mediu sau cum s-o fi numind ea…) va fi retrasa. Cum a fost posibila o astfel de gafa? Oare cat adevar contin vorbele ministrului?

Inainte de a analiza declaratia ministrului, haideti sa ne improspatam impreuna memoria cu ajutorul inregistrarii video:

Ut8f_CsgHB8

Prin urmare, am aflat cu toti din surse guvernamentale ca Ford (care si-a propus exportul a 90% din productie) si Renault (care deasemenea isi creste exporturile…) isi permit sa puna presiune pe Guvernul Romaniei – „ori taxa, ori pa!”. Intre noi fie vorba, chiar daca ministrul ar fi spus adevarul, asa ceva nu trebuia facut public, intrucat este stanjenitor pentru imaginea de ansamblu a Guvernului (denota slabiciune).

In stilul sau inconfundabil, Varujan Vosganian a legat 5 greseli grave in doar 2 fraze:

– 1 – „Ford a spus raspicat” ca nu mai vine in Romania daca dispare taxa. Atat de „raspicat” a spus Ford asta, incat nimeni de la Ford nu stie nimic. Varujan Vosganian ar trebui sa fie fericit daca Ford nu se va plange in justitie.

– 2 – „Renault a spus raspicat” ca isi muta centrul de greutate al productiei in afara Romaniei, spre est. Niciun reprezentant Renault nu a spus niciodata asa ceva. Si in acest caz, ministrul ar trebui sa fie fericit daca nu va fi dat in judecata.

– 3 – „Daca vom elimina aceasta taxa, multa vreme de acum inainte n-o vom putea pune la punct [n.n. – „situatia, invazia rablelor”]. In acest caz, vorbele ministrului denota o slabiciune profunda in planul autoritatii Guvernului, care pune taxe prohibitive in loc sa INTERZICA circulatia rablelor pe strazile romanesti intr-un mod elegant, corect, perfect european. Eliminati spaga, iar rablele cu potential de risc nu vor mai intra in trafic. O rabla cu taxa auto platita, ramane tot… o rabla in trafic.

– 4 – „Din 2010 se vor interzice masinile mai vechi de 10 ani in circulatie…”. Aceasta este o minciuna de maxima puritate. Nu exista niciun plan european (nici macar vreo soapta pe vreun hol) in acest sens. Rusinos.

– 5 – „[…] si se vor pune, evident, taxe pentru scoaterea lor din circulatie”. Un dureros (de constatat…) reflex de negociere sovietica – „nu numai ca iti interzic, dar iti dau si amenda”. A pune o taxa ca sa iti scoti masina din circulatie este si un non-sens logic. Oare cine va da bani ca sa obtina… o interdictie? Este absolut ridicol.

Nu ma indoiesc ca vor urma si comunicate „raspicate” din partea Ford si Renault, care vor incerca sa fie ceva mai „raspicate” decat cele visate noaptea (si balmajite a doua zi) de Varujan Vosganian.
…………………………………………….
Absolut nou, stire primita imediat dupa publicarea articolului pe care tocmai l-ati citit: – „Tariceanu propune taxa pe emisiile de CO2”

  36 comentarii despre “Taxa AUTO – balmajeala despre vorbe raspicate”

  1. e simplu doar pentru ca romanii se cred cei mai iubiti dintre pamanteni !

  2. fain…iara…o da merem cu masinile eu 2 la tester la rar….pt 600 de eu si o sa mai platim inca vreo 1000 pt taxa de inmatriculare….taxa verde sau ce o sa se numeasca…da jur daca iara isi bat joc de noi,iau cele 5 masini pe care le am in spatele blocului fara numar si blochez macar o strada principala,si sper sa se alature si mai multi,pana acuma am asteptat cu rabdare da paharul e deja cam plin…..cu frumosu nu mere sa facem cu forta!! Romania Trezestete!!!!!!

  3. ce bn ar fi pt un euro 2 sa fie taxa 1600 ar fi bine eu unu ma astept la mai mult dar din cate am inteles eu euro 2 n o sa se taxeze in functie de co2 …..adica o sa fie ceva mai mult

  4. afara pe strazi fratilor,nu mai are rost sa asteptam,sa vada si parlamentari din eu ca nu ne place ce fac cacatii astia….

  5. Power to the people !
    penibil … parca suntem in epoca de piatra !

  6. Salutari tuturor.
    Am sa va prezint o varianta interesanta a taxei auto, astept sa imi spuneti si voi daca astea-s valori reale sau e doar o dezinformare.
    tiberiu.info/2008/01/24/noile-valori-ale-taxei-de-prima-inmatriculare

  7. Manea Andrei – asa cum scrie si in data inclusa in link, aceasta este o formula veche (cea de-a doua). Nu are legatura cu cea coapta acum…

  8. Da Iuliane, ai avut dreptate, am gresit, dar de data asta poate o fi adevarat ce ne spun baietii de la EVZ. Astept opinia ta (a voastra), mai in masura sa ne ajute cu formularea asta bolmojita si minciunita la culme. http://download.totalauto.ro/tax_mar08.zip

  9. Andrei Manea – da, formula data acum este corecta.

  10. Bine, atunci oare calculez corect…un euro 2, Opel Astra din 95, full options(Logan), cu 1600 cm3, trebuie sa achit o taxa de 460 euro??????

    C x D x 100-E/100 adica 1596 x 2,6 x 0,11 = 456 euro???
    totusi mi se pare cam putin.Si eu merg de Pasti sa imi iau masina care e achitata din ianuarie. Acum chiar va rog sa imi spuneti daca e real si adevarat.

    Multumesc!

  11. nu a facut inca nimeni un calculator de taxa???????

  12. mersi mult Iulian

  13. Salutari!!! Cine poate sa-mi spuna cu certitudine care este cea mai lunga perioada pt nr de inmatriculare provizorii in cazul achizitionarii unui autovehicul din Germania??? Va multumesc anticipat!!! PS Jos hotii din guvern, cu tot cu taxa lor de kkt!!

  14. Andrei Manea – e corect ๐Ÿ˜€