apr. 102007
 

Pret. Asta se vinde in Romania – pret! Nu masini, nu tehnologie, ci pret. De ce pret? Pentru ca romanul vrea sa isi cumpere cea mai dichisita cu putinta masina de banii pe care ii are in buzunar. Prin „dichisit”, fiecare intelege altceva – multi cai putere, multe gadgeturi, masivitatea caroseriei, confortul ireprosabil, volumul de incarcare sau instalatia de sunet cu sute de wati.

Una din optiunile primordiale ale cumparatorului de masina este alegerea intre masina noua sau second hand. Atunci cand „dichisul” (mai sus definit) primeaza, optiunea masina noua pica pe locul doi. Pot cumpara mai multi cai putere, sau gadgeturi sau airbaguri (etc…) pe o masina second hand decat pe una noua. Aceasta alegere se face ca si cum vechiul proprietar nu ar fi avut stiinta de veleitatile masinii…

Omule, daca vrei masina sportiva SH cu sute de cai, fii sigur ca masina respectiva a fost deja fugarita si ca are uzuri mari. Indiferent daca o cumperi „de afara” sau din parcurile SH romanesti.

Omule, daca vrei „gipan” cu orice pret, trebuie sa tii cont ca motorizarile invechite tehnologic au un consum exasperant de mare, indiferent de tipul de combustibil. Un SUV din anii 90 poate ajunge sa consume mai mult decat triplul unuia din anii 2000.

Omule, daca ai facut fixatie pentru „SH nemtesc”, alege ceva pana in maxim 4-5 ani, intrucat toate masinile germane au trecut printr-o perioada cu probleme importante de calitate la sfarsitul anilor ’90 si inceputul anilor 2000.

Suntem importiva taxei meschine de prima inmatriculare, imaginata sa bage bani in buzunarul vanzatorilor de masini noi. Nu vom tolera imixtiunea politicului in piata auto. Cu toate acestea, omule, daca de banii pe care ii ai iti poti lua o masina noua, incearca sa faci alegerea cu atentie. Mai bine una mai mica si noua, decat un „vapor” second hand.

Parerea mea…

  19 comentarii despre “Pretul, ochiul dracului”

  1. Ce doriti? Preturi sau masini?

  2. Vreau sa cumpar o masina second hand si vreau sa stiu daca e euro 3 sau euro 2. Am primit brieful prin fax si sper sa inteleg si sa va dau corect termenii din germana volkswangen golf variant 1J motor 1390 seria WVWZZZ1JZYW693271, 5 trepte, benzina, morul este fabricat pe in volfsburg, iar cam toate datele de pe acolo sunt in martie 2000 am intrat pe site la dv. si am verificat anul de fabricatie si este din 2000 dupa a 10 a litera din serie, 55 kw, 220 km – h, iar ca norma de poluare este – schadstoffarm D4, cod motor AZT mi se pare pt ca nu se intelege bine pe fax, si mi s-a spus ca toate masinile dupa ianaurie 2000 indiferent de D german este euro 3. Va multumesc anticipat si astept raspuns

  3. cred ca astia pun anume sa nu se inteleaga bine seria motorulu

  4. Intradevar, nu este prima „greseala” de acest tip. Practic nu avem ce sa vorbim fara codul motor.

    Incerc sa-l aflu dupa seria sasiu si mai vb.

  5. Din punctul de vedere al tabelelor RAR, singura motorizare Golf Variant benzina 1390cmc care este euro3 are codul AXP.

    Iata si restul caracteristicilor:
    – putere 55kW
    – vit.max. 171 km/h
    – cutie vit. manuala 5 trepte.

    Prin urmare, in cazul tau exista urmatoarele inadvertente:
    – cod motor neclar (tu spuneai ca aduce cu AZT)
    – vit. max. 200 in loc de 171.

    Watch your step…

  6. Văd că reiei o idee mai veche ÅŸi foarte bună: mai bun un Golf superdotat decât un Passat chel. Părerea mea în „războiul” SH-nou este de partea noului. Un automobil nou îmi pare mai indicat de cumpărat. ÃŽn primul rând pentru că e nou. Adică previzibil. Åžtii ce găseÅŸti în el, ÅŸtii ce-Å£i oferă. Toate sunt noi în el, de la tapiÅ£eria care sigur e curată la frânele care sigur nu sunt uzate. Celor pentru care un automobil „puÅ£in folosit”, dar la un preÅ£ de chilipir le sună mai bine decât o maÅŸină care a fost asamblată de curând nu am cum să le schimb părerea. ÃŽntotdeauna vor exista confruntări între partizanii diferitelor modalităţi de a deveni motorizat. Respect părerile altora ÅŸi nu le schimb pe ale mele. Dacă ai 7000+ euro, ia-Å£i maÅŸină nouă. Dacă nu, mai strânge…

  7. Salut Adi. Ideea discutiei nu e chiar acolo unde zici tu – Golf echipat vs Passat chel… Ci incerc sa inteleg fenomenul alegerii masinii pe un segment anume.

    Adica…

    Pretul este pentru romani un prag psihologic important. Sub 6000E e limpede nu gasesti decat SH. Asta e, nu face sens nici un comentariu.

    La peste 12000E poti cumpara SH decent, fara riscuri mari. In acest segment de preturi, oamenii reusesc sa urce in clasa prin SH (clasa superioara fiind inaccesibila pt masina noua).

    Iaca in segmentul 6-12 mii se intampla dilema… Mai mic si mai nou sau mai vechi dar mai mare si mai „dichisit” ??

  8. Votez SH dar nu mai vechi de 3-4 ani! Conduc o Skoda octavia elegance combi 4×4 de 1,9 din 2004 si niciodata nu as fi avut 23-24 mii euro sa o cumpar noua!Sunt foarte multumit si fericit ca posed o astfel de masina.

  9. Votez masina noua in gama 10000 – 15000 euro. In mod normal nu vei avea probleme cu o astfel de masina 3-4 ani…
    SH in acesti bani, intr-adevar, iei masina din clasa superioara, dar de cele mai multe ori nu stii ce iei (adica ce probleme reale are masina) si cat de alergata este. Ca sa nu mai vorbim de kilometri reali sau nu…

  10. eu votez SH…intretinerea mai ieftina…la masinile noi piesele sunt scumpe…la sh mai gasesti si piese sh (nu ma refer la directie, frana si la tablarie, geamuri etc..)..plus dotarile…si tot B4 ramane febletea mea..

  11. Intretinere mai ieftina la SH? MAI ieftina? P-asta n-o cred.

    Sunt si eu curios – cat costa un schimb de ulei la Audi B4 SH? Dar un filtru de aer? Dar unul de polen? Dar o janta? Dar o anvelopa?

    Daca e mai ieftin ca la Logan, iti fac cadou un B4 nou :o) (asa vine vorba, n-o lua in seriosss…)

  12. parerea mea ,
    suntem prea saraci ca sa cumparam stifturi , comparati va rog o solnitza cu un opel mai batran cu 2-3 ani ca si primul an de fabricatie al solnitzei sau un renault sau un ww….. be
    serious….

  13. parerea mea,
    am un sh din 97, luat la un pret bunicel partea proasta am bagat pana acum 1500 de euro in piese si ar mai fi loc………, (sper sa scap de ea). mai bine logan nou oameni buni decat sh,nu stii ce te asteapta cand o cumperi totul e perfect nu bate nu zangane dupa un drum in afara oarasului vine potopul………

  14. Sunt FOARTE de acord cu florin 2007.