apr. 292012
 

Noutatile tehnologice dedicate celor mai recente generatii auto pot avea anumite efecte secundare. Intr-un articol mai vechi v-am vorbit despre plasticul ieftin utilizat la interiorul automobilelor de serie mare, acesta degajand substante cu potential cancerigen in cazul in care temperatura habitaclului creste peste 60 de grade Celsius (masini parcate la soare). Aici ne vom referi la sederea prelungita la volan sau utilizarea excesiva a scaunelor incalzite, cauze serioase pentru sterilitatea masculina.

In timpul iernii incalzirea scaunului asigura un confort excelent, mai ales in cazul tapiteriei din piele, insa incalzirea sezutului conduce automat si la incazirea partii posterioare a zonei scrotale. Trebuie sa stiti ca „lichidul vital” masculin are nevoie de o temperatura optima de 1-2 grade sub temperatura medie a corpului de 37 de grade Celsius. Acesta este si motivul pentru care testiculele sunt pozitionate in scrot, adica in afara organismului.

Profesorul Andreas Jung si colegii sai de la Universitatea din Giessen (Germania) au realizat un experiement interesant. Cercetatorii au montat senzori de temperatura in zonele foarte intime a 30 de barbati sanatosi, care apoi au fost asezati pe un scaun de masina incalzit timp de 90 de minute. Dupa o ora, temperatura scrotala a fost cu pana la 2 grade Celsius mai mare, rezultatele fiind cuprinse intr-o plaja spectaculoasa, de la la 37,3, la 39,7 grade Celsius. Temperatura barbatilor care au stat pe scaune neincalzite a fost mai mica de 37 grade Celsius.

Desi cresterea cu doar 0.5-2.0 grade pare una neglijabila, Jung a observat ca este totusi suficienta pentru a deteriora procesul productiei de „lichid vital”. Mai mult decat atat, o crestere similara de temperatura poate fi cauzata si de sederea prelungita la volan pe timp de vara, fara scaune incalzite (!).

Astfel, daca stati la volan perioade lungi de timp – cu sau fara scaune incalzite – temperatura la nivelul scrotului si sezutului creste. Perechile care doresc sa conceapa un copil pot avea dificultati daca barbatul conduce un automobil mai mult de trei ore pe zi. O observatie interesanta este si aceea ca sub aspectele descrise aici, femeia demonstreaza o neasteptata robustete…

(sursa: NewScientist.com, preluat de Informal.ro)