mart. 212012
 

Chiar daca deocamdata il plasam intre ghilimele, termenul de „hibridizare auto” se contureaza din ce in ce mai precis. Este vorba despre transformarea unui automobil obisnuit intr-unul hibrid. Hotarati sa adapteze parcul auto european existent la un viitor electric nepoluant, francezii de la Valeo propun un sistem ingenios. Acesta se incadreaza la categoria „hibrid usor” („mild hybrid”) si poate fi adaptat fara modificari importante aduse platformei originale a unui automobil clasic.

Solutia Valeo include sistemul trendy „Start/Stop” (aplicabil doar la cutiile de viteze manuale) si recuperatorul de energie la franare. Alternatorul original este inlocuit cu un dispozitiv reversibil, care are capacitatea sa evolueze si ca motor electric, care este insotit de accesorii perfect standardizate. Pachetul include si un invertor, un convertor electric DC-DC 48/12V, un calculator de supervizare a lantului cinematic si un dispozitiv de stocare pentru electricitate, (dupa caz, un ultracapacitor sau o baterie Li-Ion). Sistemul poate dezvolta continuu intre 8 si 12 kW, adaugand „la roata” un plus de cuplu motor de pana la 100 Nm.

Demonstratiile tehnice s-au facut pe modelul Peugeot 207 1.6 THP. Ca rezultat imediat s-a evidentiat o rduce re cu 16% a consumului de carburant, prin simpla atasare a noului sistem, fara alte modificari aduse automobilului original. trecerile de la propulsia clasica la cea electrica s-au facut fara socuri sau trepidatii deranjante, controlul acestei functiuni automate fiind optimizat cu ajutorul softului dedicat. Totodata, valeo a reusit sa implementeze si o functiune suplimentara (relativ noua pentru hibridele de serie) numita „sailing”, care ajuta automobilul sa isi pastreze viteza constanta la drum lung fara sa fie necesara mentinerea pedalei de acceleratie apasata (un fel de cruise control externalizat). Sistemul hibrid intra in lucru doar la viteze mici de sub 50 km/h.

Intrarea in productie de serie va fi posibila peste 3-4 ani, timp in care sistemul de „hibridizare” a automobilelor clasice va fi testat pe mai multe tipuri de automobile.