iun. 102010
 

Avarie In viitor, soferii vor risca amenzi drastice daca se vor urca la volan dupa ce vor fi consumat fie si o jumatate de bere. Forurile europene anunta cea mai radicala reforma pentru fenomenul “drink and drive” din ultimii 40 de ani. Un prim pas va fi facut foarte curand in Marea Britanie, in deplina concordanta cu majoritatea tarilor Europei, unde concentratia de alcool in sange maximum admisa va cobora de la 0.8 la mie la 0.5, prag peste care intervine raspunderea penala. Asteptarile autoritatilor britanice sunt de salvare a minimum 65 de vieti si evitarea a 230 de raniri grave pe an.

Cifrele existente alaturi de aceasta propunere il vor pune pe Ministrul transporturilor, Philip Hammond fata in fata cu o dilema, de vreme ce cabinetul din care face parte in prezent s-a opus reducerii limitelor alcoolemiei cat timp a fost in opozitie. In schimb au sugerat imbunatatirea a normelor existente.

fiola Limita curenta de 0,8 la mie permite unui barbat cu o constitutie medie sa bea intre o halba si jumatate si doua halbe de bere obisnuita sau trei pahare mici de vin si sa ramana in cadrul legii. Cu noua limita de 0,5 la mie, un om obisnuit ar fi limitat la doar o halba de bere sau un pahar mare de vin iar femeile la o jumatate de halba de bere sau un pahar mic de vin. Criticii spun ca o limitare inferioara va incrimina mii de automobilisti si va forta unele baruri de provincie sa se inchida.

Medicii sustin deasemenea ca schimbarea ar salva economisirea a 120 de milioane de lire sterline pe an prin reducerea costurilor medicale si a timpului de lucru alocat. Sir Peter North, o personalitate de prim rang in domeniul legislatiei invatamantului recomanda o limita chiar si mai mica – de doar 0,2 la mie – pentru soferii incepatori si pentru vehiculele de mare tonaj.