feb. 192010
 

Centrul European al Consumatorilor a facut o analiza pentru 12 tari europene, din care reiese ca Polonia este tara cu cele mai ieftine masini, urmata de Ungaria. Romania face parte din categoria tarilor cu preturi medii sau mici. Cele mai mari preturi apar in Germania, Austria, Cehia, Spania, Belgia si Franta.

Cea mai mare diferenta de pret intre Romania si o alta tara din UE apare la modelul Volkswagen Touran Conceptline de 102 CP. In Polonia costul fara taxe este de cca. 12.500 de euro, in timp ce in Romaniacu coste cu 4.000 de euro mai mult. Pentru acest model, campioni absoluti sunt nemtii, acelasi model costand in jur de 19.000 de euro fara taxe in Germania. Daca iti cumperi acest Touran din Polonia, dar cu desfacere in Romania (adica cu TVA platit aici) pretul cu tot cu TVA ramane mai mic decat cel romanesc fara taxe. Diferenta 2000 de euro.

In cazul automobilelor Skoda Fabia Ambiente, Polonia si Ungaria au cele mai bune preturi. Ungaria vine cu cele mai bune oferte si pentru Peugeot 207 Trendy, Renault Clio si Fiat Grande Punto. Pentru Suzuki Swift, cea mai profitabila afacere se face in Cehia. Tot in aceasta tara exista cel mai bun pret pentru Renault Clio versiune Privilege, dar in acest caz ecopnomia este de doar 350 euro, decat daca ati cumpara din piata noastra. In sens invers, cumparatorii europeni de Opel Zafira trebuie sa vina in Romania pentru a face cea mai buna afacere. Pretul de 15.900 de euro, cel mai mic din UE.