oct. 142009
 

samurai-inghetata Evenimentul , pana la deschiderea caruia au mai ramas mai putin de 10 zile, se va desfasura in ciuda retragerii unui mare numar de fabricanti auto importanti. Ultimul dezertor, care luna trecuta se pregatea de salon, este Hyundai, ce si-a anuntat retragerea in urma cu cateva zile. Asadar, printre statele ce nu vor fi prezente la salon se numara Germania, Franta, Suedia, China si, mai nou, Coreea de Sud. Organizatorii estimeaza ca numarul de participanti va fi cel mult jumatate din totalul celor care s-au prezentat la standuri la editia trecuta, cea din 2007.

In aceste conditii editia 2009 va fi cu patru zile mai scurta si cu o jumatate de suprafata mai saraca decat in anii trecuti. Bosul evenimentului, Satoshi Aoki, a subliniat din nou justificarea pe care au prezentat-o toti fabricantii auto absenti – criza economica. Asa cum TotalAuto a anuntat in urma cu cateva zile, singurele prezente auto straine vor fi cele ale britanico-malaezienilor de la Lotus si ale nemtilor de la Alpina Burkard Bovensiepen. In conditiile in care expunerea costa milioane de dolari chiar si unele firme japoneze au cerut ca evenimentul sa fie anulat.

Salonul nipon nu este singurul afectat de criza industriei auto. Celebrul salonul auto de la Detroit s-a confruntat si el la inceputul anului cu absente de marca: Nissan, Suzuki, Porsche, Rolls Royce, Ferrari, Mitsubishi sau Land Rover. Salonul de la noi (SIAB) nici nu a mai avut loc, decizia fiind luata de organizatori inca din decembrie 2008.

Cu toate acestea salonul auto Tokio 2009 isi va deschide portile, vizitatorii fiind asteptati incepand cu 24 octombrie.