feb. 202009
 

Pentru a inmatricula masina pe taxa veche (cea mica, din iulie 2008) trebuie sa dovediti ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008. Aceasta dovada se poate face cu mai multe tipuri de documente, dupa cum urmeaza:

1 – pe baza de comanda ferma de cumparare a masinii plus dovada platii integrale sau a unui avans inainte de 15 decembrie 2008;

2 – carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta cu datate inainte de 15 decembrie 2008;

3 – dovada de inmatriculare provizorie emisa inainte de 15 decembrie.

Daca aveti una din aceste dovezi porniti cronometrul:

>>> primul pas, in primele 20 de zile:
Ca sa beneficiati de vechea taxa trebuie sa depuneti URGENT, in maximum 20 de zile calendaristice de la publicarea actului normativ (ultima zi – 11 martie 2009), o cerere la autoritatea fiscala de care apartineti impreuna cu dovada cumpararii inainte de 15 decembrie 2008. Daca nu va inregistrati cererea la fisc in acest interval, pierdeti dreptul de a plati taxa la valoarea mica.

Daca dovada este „inmatriculare provizorie”, trebuie obligatoriu sa adaugati si o declaratie pe proprie raspundere, din care sa reiasa ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008, in forma autentificata (facuta la notariat). Pentru celelalte tipuri de dovezi, nu este nevoie de aceasta declaratie autentificata.

>>> al doilea pas, pana la expirarea a 90 de zile:
Dupa ce ati rezolvat urgenta nr.1, de a inregistra cererea ca sa platiti taxa mica, urmeaza urgenta nr.2. In termen de 90 de zile de la publicarea actului normativ (ultima zi – 20 mai 2009) trebuie sa rezolvati restul formalitatilor la RAR pentru ca taxa auto sa poata fi calculata de reprezentantii fiscului. Si acest al doilea termen trebuie respectat, nerespectarea sa atragand pierderea dreptului de a plati taxa la valoarea cea mica.

Sunteti in forma? Pe locuri… Fiti gata… Start!

  218 comentarii despre “Taxa auto – cum puteti beneficia de taxa mica?”

  1. in cazul andrei manea, brasov…
    daca au cerut tot carnatul prezentat unseamna ca astia din bv au cumulat actele necesare pt calculul taxei cu cele pt inscrierea pt plata taxei mici.
    sfat: vorbiti direct cu seful, e undeva la etajul I la intrarea din mijloc, numai retin exact camera. eu am aflat de la omul de paza ca cel de la ‘ghise’ evitat sa-mi spuna unde il gasesc. probabil functionarii de jos nici n-au citit oug ..sau..n-au inteles.. ๐Ÿ™‚

  2. PS. asa sunt sigur ca veti rezolva depunerea actelor pe loc.

  3. Iulian, am toate actele in regula din tara de provenienta a masinii. S-a dus Tata in Bailesti unde stau sa plateasca toate taxele inainte de a merge la Fisc in Craiova. Acei de la politie din Bailesti i-ai cerut un „talon” care se da impreuna cu actul de vanzare cumparare pe care eu am facut-o in Timisoara. Nu mai inteleg nimik… de fiecare data cineva trebuie sa ceara ceva in plus care sa te impiedice. Au spus exact acest cuvint „talon” dar nu se refera la talonul masinii pe care i-l am. Nu stiu ce sa mai fac si sa cred, ma plimb ca nebunul pe strazi cu toate actele in regula. Multumesc!

  4. am depus luni la Fisc dosar cu :

    1. cerere tip
    2. copie CI proprietar
    3. copie factura Germania( 19.11.2008)
    4. copie factura tradusa si legalizata ( se vede legalizarea in 25.11.2008 )
    5. copie Brief Germania
    6. Copie brief tradus ( nelegalizat )
    7. Copie CI eliberat RAR
    8. Copie autorizatia provizorie din Romania+chitanta ptr nr ( 40 lei)ambele din 03.12.2008

    am luat un nr de inregistrare si azi la ora 8.40 am luat calculatia, intocmai taxei in vigoare de la 01.07.2008, adica 1234 lei, ptr euro 4, 3-4 ani, 1700 cmc

    Bafta si mult noroc si voua

  5. Am depus actele la finante CS pt platirea taxei din iulie anul trecut. A fost indeajuns o copie dupa actele nemtesti in care era specificata data radierii 10.2008 si contractul de vz-cump datat inainte de 15dec.
    Mai am cateva intrebari:
    1. Masina mea are prima inmatriculare la 27.03.1995. I-am explicat d-nei de la ghiseu ca voi veni cu cartea de RO dupa data de 27.03.2009 pt a inmatricula masina pt ca se va incadra la alta categorie de varsta 14-15ani fata de 13-14 si voi scuti 250euro. D-na mi-a spus ca eu incepand acum demersurile pt plata taxei voi plati taxa pt 13-14ani chiar daca atunci cand voi dori sa platesc taxa masina ar trebui incadrata la 14-15ani si ca e foarte mica diferenta. Pt dansa se poate sa fie foarte mica diferenta de 250euro dar eu nu am de gand sa platesc in plus si nedrept acesti bani pentru un stat care m-a tinut in parcare 3luni cu masina neinmatriculata. Cum poate sa ma incadreze la 13-14ani daca masina mea, atunci cand ma voi hotara sa mi se calculeze taxa si sa o platesc are peste 14ani de la data primei inmatriculari???Ca sa depun dosarul la finante nu am avut decat 20de zile la dipsozitie si nu puteam sa aman pana dupa 27.03

    2. Am citit in ordonanta de urgenta ca se acorda o reducere de 1%-3% daca masina depaseste numarul de km mediu anual, Reducerea ar fi foarte consistenta (circa 200euro) daca as avea nevoie doar de declaratia pe proprie raspundere cum scrie in ordonanta dar mi-e teama ca este nevoie si de vreo verificare ulterioara a RAR. Nu am auzit multe persoane sa beneficieze de aceasta reducere in contextul in care sunt convins ca sunt masini care sa aibe peste 15.000km/an.
    Oare e indeajuns declaratia pe proprie raspundere sau ma trimit la RAR sa mai platesc alti bani sa nu mai fie convenabil???

  6. Adrian – abia acum am inteles.

    Este o neintelegere. Cred ca Politistul a intrebat daca ai si talon.

    Nu cred ca ti se va refuza dosarul.

  7. Opel – totul dintr-o lovitura. Succes.

  8. Revin cu unele intrebari: eu ma incardez la punctul unu in toata prostia asta. AM contractul de cumparare vanzare privat in urma cumpararii masinii din Austria de la cumnatul meu. El mi-a dat o chitanta obisnuita prin care zice ca am platiti suma masinii plus stampila cu numele lui.Aceste 2 acte imi ajung sa beneficiez de taxa mica?

  9. V.Andrei – pe rand.

    1. Cainii latra, ursul trece. veti plati pt varsta masinii la vremea respectiva. Nu exista nicio prevedere legala conform careia sa platiti taxa la data cererii. Conform OUG puteti plati taxa pana prin luna mai.

    2. Da, se face la RAR. Daca nu aveti ABS, aer conditionat si daca masina are anumite probleme de aspect, taxa scade si mai mult. Trebuie sa cereti la RAR „certificarea deprecierii reale”. Costa vreo 100 euro. Va scoateti banii…

  10. Iulian,am fost azi la fisc…m/au pus sa traduc si al 3/lea document deja…m/au intrebat de chitanta si eu le/am zis k am luat/o de la pers fizica prin avocat si doar eu sunt titularul masinii pe talon,dar nu e de ajuns…am contr de mana cu propietarul,plus chitanta pt contract de la avocat dar tot nu e de ajuns…trebuie sa ma duc cu chitanta tradusa la 13…sa vad acum ce mai zic…

  11. nistor paul – contractele sunt recunoscute doar in forma autentificata, nu doar olografa. Va trebuie macar insemnarea de „data certa” dinainte de 15 decembrie.

    Despre ce stampila este vorba in cazul cumnatului? In Romania parafele sunt recunosculte doar in circuitul medical, nicidecum la fisc.

  12. florin – uite asa viata ne invata sa facem actele corect…

  13. stabilirea gradului de depreciere de catre RAR costa aprox. 240 RON in septembrie 2008.
    succese.

  14. dorin – superinformatie. multam fain ๐Ÿ˜€

  15. Nu stiu de ce se tot lauda d-nul Boc ca s-a redus taxa cu 33% ca in cele mai des inatalnite cazuri s-a marit si taxa triplata. Un prieten are un Ford Euro2 motor de 2.0 din 94. Conform taxei din iulie ar fi aut de plata 330euro, Taxa triplata e 330×3=990euro si NOUA TAXA,adica dupa REDUCEREA de 33% este 1320euro!!! Asa se intampla in toate cazurile in care masina are peste 15ani. Nu vad unde e reducerea. Nu ma prea intereseaza ca la unele euro2 s-a redus taxa de la 7000de euro la 5mii pt ca oricum este f.mult dar in schimb au marit chiar si taxa triplata, au fact-o de 4ori pt masinile a caror taxa era mica.
    Exemple: renault Clio 1.2 ’94>> in loc de 105 euro acum este 420euro
    Opel Corsa, Golf 3 adica masinile pe care oameni mai saraci si le permiteau. Au lovit din nou in oamenii mai nevoiasi si se lauda ca au realizat MAREA REDUCERE a taxei de 33%
    Sa le fie rusine celor care au conceput aceasta taxa si mai au si curajul sa se laude la tv cum au reusit sa ajute oamenii care au ramas cu masinile neinmatriculate…