nov. 292008
 


Euro NCAP a decis sa inaspreasca criteriile de acordare a ratingurilor de securitate in urma testelor de impact. Prin urmare, foarte putine modele auto se vor mai putea lauda cu rating de 5 stele incepand cu Februarie 2009, in noul sistem de punctare.

Ratingurile vor continua sa tina cont de securitatea pasagerilor si a locurilor din spate (presupuse ca locuri ocupate de copii), vor lua in continuare in considerare si securitatea pietonilor in caz de accident usor, insa va aparea si un criteriu nou, gradul de echipare cu sisteme de asistenta electronica de securitate (gen ESC, ESP sau echivalent) din numarul total de versiuni comercializate.

Mai simplu spus, doar un model echipat cu ESP (ESC sau echivalent) pe majoritatea versiunilor comercializate va putea primi rating maxim. De aceea, mai multe modele care au acum rating maxim, vor fi retrogradate.

Publicarea noilor ratinguri Euro NCAP va avea loc in Februarie 2009. Incepand de atunci, fiecare detinator de automobil va putea afla daca masina sa isi pastreaza ratingul sau daca va fi retrogradata.

TotalAuto aplauda initiativa Euro NCAP. Noile criterii de punctare a gradului de securitate auto vor recredibiliza testele Euro NCAP. Vechiul sistem fusese adoptat in 1997, fiind la aceasta ora uzat moral.