iun. 232008
 

Mai poti? Mai vrei? Mai avem...
A inceput numaratoarea inversa. La inceputul saptamanii viitoare intra in vigoare noua taxa auto, cea in versiune ne-fiscala, de mediu. Statul cu intreaga sa trena nepotisto-fino-relationista tace. Normativele de aplicare ale OUG nr.50/2008 fie nu exista, fie nu sunt publicate cu transparenta. Se risipesc prea multi bani publici cu plata salariilor unor responsabili iresponsabili.

Oare noua taxa auto 2008 va fi aplicata discretionar, la liberul arbitru al omului de la ghiseu? Acest scenariu este plauzibil in conditiile in care nu exista niciun document public in care sa fie scris negru pe alb cum anume se aplica Ordonanta si care sunt drepturile fiecarei parti. Legile si regulamentele lor de aplicare nu pot fi secrete. Oamenii de la ghisee (sau sefii lor) nu au competenta sa faca legi, ci doar sa le aplice. Strict.

Democratia opaca naste depresii. Am citit in Cotidianul ca doar automobilele Euro 4 vor fi taxate cu formula bazata pe emisii de CO2. In Ordonanta scrie ca si masinile Euro 3 vor fi taxate cu aceeasi formula avantajoasa.

Bate campii Cotidianul?

Sunt tentat sa cred ca da, intrucat nu a aparut in Monitorul Oficial nicio modificare a Ordonantei. In mod normal, aceasta judecata ar fi suficienta.

Insa la noi nu este valabil rationamentul scurt, cu legea pe masa. „Daca totusi Cotidianul are o sursa buna si vad ca apare maine modificarea Ordonantei, exact cum s-a scris la ziar ?”. O dilema grea, generatoare de noi afinitati cu radacinoasele romanesti (ne referim la eternul si fascinantul morcov…).

Informatiile contradictorii ne ucid mintea, rabdarea si respectul pentru autoritati. Aceasta atitudine ne complexeaza ca popor si ne modifica inevitabil ADN-ul, transformandu-ne (dupa caz) in fiinte nesociale sau antisociale.

Acest balci cu taxa auto afecteaza astazi maximum 100.000 de oameni, cei care vor sa isi cumpere o masina. Nu am niciun motiv sa cred ca maine nu vor fi afectati restul de 20 de milioane. Nu la taxe auto, ci la Sanatate, Invatamant sau Agricultura.

Ce vom face atunci? Sinucidere pe echipe la sincron?

  25 comentarii despre “Taxa auto – responsabili iresponsabili”

  1. Poa’ sa ninga poa’ sa plua,mi-am luat masina noua.
    Trebuie s-o inscriu,pe firma.
    Dac-o inscriu pana pe 30 iunie trebuie sa platesc 1900 RON,conform site-ului Min.Fin. Daca o inscriu dupa 1 iulie trebuie sa platesc 1500 RON,conform altor site-uri de specialitate,inclusiv al dv.Ni se spune ca daca am platit mai mult fatza de noua taxa de mediu,in decurs de 45 de zile ni se vor returna banii daca…nu ai datorii la stat.Eu nu am,dar trebuie sa vina un inspector pana la Pastele Cailor si sa constate oficial acest lucru.Nu gaseste datorii,dar gaseste ca n-am hranit cainele firmei si-mi arde o amenda de 1000 RON, pentru ca trebuie sa-si justifice deplasarea conform sloganului „nimeni n-i perfect si te cred,ca si eu mint”.Pe site-ul Min.Fin.nu apare dacat taxa de prima inmatriculare valabila pentru inscrieri pana in 30 iunie.Telefonic, mi s-a comunicat ca normele de aplicare ale noii taxe au fost aprobate ieri de Guvern si se asteapta publicarea lor in Monitorul Oficial.
    Am sa iau scaunelu’ lu’ bunelu’,folosit pe vremea lui Ceashca si am sa shed frumushel la coada s-o inscriu acum.Daca platesc mai mult acum si trebuie sa recuperez numai cu inspectorul de gat,iau capaceala de la nevasta iar daca platesc mai putzin acum decat cea viitoare,o capacesc eu.Ne capacim intre noi pana aude si Min.Fin.

  2. Micky Dutza – da, asa este, normele s-au aprobat de catre guvern. Oricum, publicarea este foarte tarzie.

  3. Eu sunt si mai tare: am fact rar-ul acum aproape doua luni cand imi expirau numerele provizorii si am asteptat pana acum(1 iulie) sa o inmatriculez:).Daca ma mai trimit astia inca odata sa fac si noxele nu cumva trebuie sa o duc pe platforma? Sau daca nu s-au reglementat lucrurile nu cumva imi expira rar-ul si mai trebuie sa-l fac inca odata (pe platforma bineinteles). Devine amuzanta treaba. Astia ne pun taxe si noi radem-de nervi bineinteles.

  4. tweety – nu imi este clara procedura (nimanui nu-i este), dar daca certificatul RAR de autenticitate este valabil, ar trebui sa se poata rezolva acest gen de probleme doar prin aducerea si completarea actelor. Eu unul asa vad problema.

  5. daca am platit taxa auto si am vandut masina ,mai primesc banii inapoi ? multumesc

  6. Bravo domnilor….din nou in fotoliile confortabile din Senat si Camera Deputatilor….Va ales prostimea…i-ati pacalit, dar ei n-au uitat promisiunile voastre legate de taxa auto….AAAA…scuze dle tariceanu! (a, am scris fara majuscula numele…dal dracu)ati scos taxa de poluare pt masinile noi..dar credeti ca oamenii de rand care muncesc din greu pt a-si cumpara o masina au bani sa plateasca?..pt ca nu-si permit o masina noua? aaa..nu asta era ideea…sunteti actionar la DACIA RENAULT?….sa va fie rusine sunteti demni de dispret…l-ai fraierit si pe Dl Presedinte Basescu sa-si ia logan?..ia-ti dat ceva…spaga?

  7. apropo de inmatriculari//. am un coleg care si-a adus o masina second-hand din Germania…un renault Laguna…bijuterie……au trecut 4 luni decand se chinuie sa faca o programare „ON-LINE”!?…dar cum naiba se face aia..nu stie nici el….stau la rand la RAR….scot telefonu..pac pac…formez numarul…dincolo de usa….o cocoana infipta ridica receptorul si…PLEOSC!!!..inchide….’si o intreb…Domnita draga…e frumos?….Da ce sa fac is singura si nu am decat maini…nu pot face 10 lucruri odata. De pe site-ul RAR..nici o sansa pt programare….deja la ora 06.10 nu mai sunt locuri….naspa nu prea ai ce face….Asta e sistemul….daca o duci la Goldana la fier vechi…ies 125 ron pe ea….mai bine o duci in curte la ei, la RAR si ii dai foc….

  8. bun comentariu Ovidiu il,sustin si eu !!!!!

  9. domnu Ovidiu,exact parca suntem la celeasi simtiri,credeti ca se vor tine de vreo promisiune,eu cred ca nu,deoarece am vazut ranjetul ala lu tariceanu si parca dupa privirea lui am simtit ca vrea sa spuna:”na ca tot eu am ramas sa fac legea,fraierilor!”si din cauza asta mi-am facut o inima atat de rea,incat imi vine sa ies si sa tip in strada ca poate ma mai aude cineva si vrea sa mergem la tariceanu sa-l „executam”.Nu inteleg ce s-a putut intampla cu alegerile astea,oare sa fie fost fraudat? sau poate unii oameni chear nu pot sa vada cum ne-au furat pe fata cu taxele lor,sa fim noi oare un popor de masochisti sa ne placa asa mult sa fim batjocoriti,jefuiti pe fata?poate ca asta ne este soarta sa fim impinsi in groapa si sa nu putem face nimica pt ca am incredintat turma sa o pazeasca lupii.Am vrut democratie ca sa poata EI(mafia din politica)fura nestingeriti.Cred ca drepturile noastre,a oamenilor de rand si simpli,se cam limiteaza aici,mai departe nu intereseaza pe nimeni.

  10. Uninominalul este o arma cu doua taisuri. Acum a picat bine pentru unii. Pentru altii a picat rau. Incet incet se vor auto-elimina toti cei care nu merita sa fie la putere. Din toate taberele. Mafia nu are culoare politica, exista in TOATE partidele politice.