iun. 102008
 


PRT inseamna „Personal Rapide Transit” (Tranzit Rapid Personal), cel mai cunoscut din lume fiind sistemul de transport al legumelor de pe Aeroportul Heathrow. Cel mai nou sistem PRT se numeste MOM si este creatia NBOWM. El a fost proiectat pentru regiunea metropolitana a Barcelonei.

NBOWM este o companie de cercetare si inovatie edilitara din Barcelona. Cercetatorii de acolo au imaginat un sistem interesant, ce combina avantajele transportului public si celui privat auto, pentru a rezolva problemele de trafic din marile orase. Este vorba despre un sistem feroviar magnetic suspendat, plasat central intre cele doua sensuri de rulare ale autostrazilor. Proiectul include perspectiva realizarii unei retele de sine magnetice.

Sistemul numit MOM este centrat pe un vehicul electric de o singura persoana – extensibil pana la maxim doua – construit in asa fel incat sa poata fi folosit si pe drumuri asfaltate obisnuite. Utilizatorii pot conduce pana la intrarea in terminalul retelei liniei magnetice si ajunge automat la destinatie, multumita tehnologiei GPS. Sistemul include statii gazda unde utilizatorii isi pot lasa masinile personale si pot folosi individual vehiculele ghidate automat.

Proiectul vehiculului promite sa ofere mult spatiu interior, permitand utilizatorului sa aiba si alte activitati, cum ar fi navigarea pe internet, cititul ziarului sau al unei carti, urmarirea unui program la tv sau – pur si simplu – relaxandu-se calatorind fara stres spre destinatia propusa.

In clipul de mai jos va puteti face o idee despre cum va functiona sistemul propus de NBOWM.

J_j3qgflCrI