apr. 212008
 

In absenta unei surse oficiale de informatie, multi cititori cauta cu infrigurare o sursa cat de cat credibila pentru a putea stabili emisiile de CO2 ale propriului automobil. Total Auto va ofera un mic truc prin care puteti aproxima valoarea emisiilor de CO2 la automobilul dumneavoastra. Ceea ce va descriem aici este doar un truc si nu o sursa oficiala. Singura sursa oficiala este doar RAR. Acest truc va ajuta sa determinati cu o eroare decenta (max.3%) valoarea emisiilor de CO2, necesara la calculul taxei auto.

In primul rand trebuie sa stabiliti urmatoarele doua puncte:

1. Ce carburant foloseste masina, benzina sau motorina?
2. Care este consumul mixt (mediu intre urban si extraurban) al masinii? Atentie aici aveti nevoie de valoarea din manualul masinii, nicidecum de vreun consum masurat de dvs.

De-acum totul devine simplu:
BENZINA:
[consum in litri/100km] x 23,8 = [emisii CO2 in gram/km]
DIESEL:
[consum in litri/100km] x 26,5 = [emisii CO2 in gram/km]

  131 comentarii despre “Emisii CO2 – un mic truc neoficial”

  1. BONDOR V.TUDOR – mi-e teama ca nu este chiar atat de simpla codificarea tipului motor. Intr-o situatie asemanatoare, singura solutie (alta decat RAR) a fost sa ma adresez importatorului Ford, Romcar.

    Raspunsul lor a fost dat in functie de placuta producatorului atasata la motor, cu ajutorul unei fotografii (bune!) trimise pe email.

    Din pacate, bazele de date cu codurile de motoare Ford nu sunt publicate nicaieri pe net (ma refer la o sursa serioasa).

  2. salut.treb sa inmatriculez o octavia 1 2001 euro4 1600cc ,am facut rar ul si treb sa platesc acum 340 euro taxa , daca astept pana dupa 1 iulie va fi 175 euro taxa, credeti ca va treb sa fac din nou rar ul pt emisiile co2 sau nu mai treb nimic, ce ziceti sa astept pana la 1 sau sa platesc acum. multumesc

  3. flo23 – avand in vedere noile caracteristici ale masinilor, exista posibilitatea ca sa fie nevoie sa faceti din nou RAR-ul, pentru a fi trecute emisiile CO2. sau poate ca nu. Inca e ceata, deoarece nu au fost publicate normele de aplicare ale ordonantei.

    Nu stiu cum e mai bine. Exista avantaje si dezavantaje in ambele situatii. Diferenta dintre cele doua valori este prea mica pentru a avea o optiune clara.

  4. am un opel astra caravan 1,7disel in carte nu am trecute emisiile CO2, cum procedam fratilor ca mau zapacit cu atitea variante de taxare si jaf la drumul mare.plz astepet raspuns sa stiu exact cati bani le pregatesc baietilor buni.

  5. mihai dorian – trebuie sa asteptam publicarea regulamentului de aplicare pentru noua ordonanta. Fara regulament nu stie nici fiscul cum sa ne ia banii.

  6. ce sa mai asteptam, cei de la fisc se tot codesc la intrebarea care este suma ce trebuie platita dupa 1 iulie 2008,ca sunt secrete taxele, ca e posibil sa platiti mai mult fata de taxa actuala deoarece masina nu-i asa veche ( cazul meu ), o nebuloasa totala sau o strategie bine pusa la punct de mafioti

  7. Salut IULIAM-multam ptr raspuns dar cand frate publica reg. ala o data ca deja am trecut de jumatea lunii.Cand e vorba de ceva in favoarea lor inmediat vine ceva la urgenta, cand e vb de noi se intirzie, se amina etc. NU E CORECT FRATILOR…TREBUIE SA FACEM CEVA, PACAT DE IMNUL DE STAT CAREL AVEM,,,RUSINE PTR. CEI CARE NE CONDUC SI NE MININCA DE VII. PACE TUTUROR

  8. cand? nici ei nu stiu. :mrgreen:

  9. vreau si eu sa stiu tabelul cu chestiile astea q euro 2 3 pe benzina pe diesel este vreun tabel care imi arata din ce an ii si ce auro ii

  10. andrei – nu exista un astfel de tabel. Singurul tabel (dar care contine si greseli) este vechiul tabel RAR, cel folosit de RAR inainte de 2007.

    In acest tabel sunt trecute motorizarile minim Euro3, care puteau fi inmatriculate inainte de 2007. Un motor gasit acolo poate fi Euro3, dar si Euro4.

    Nu este o scula foarte buna.

    Poti downloada tabelul de aici.

  11. buna am si eu un golf 4 2001 si nu stiu emisiile CO2 sa imi calculez taxa de la 1 iulie are motor 1,9 TDI 116 CP.

  12. calin – emisiile sunt in jur de 150g/km… cam asa.

  13. am o alfa romeo 166 motor de 1998 cm3,v6,turbo benzina…din 1999…euro 3…mnu stiu co2…cum pot sa aflu???

  14. tinu – abolut orientativ, eu folosesc un calculator britanic. Chiar daca parcul lor nu este identic cu al nostru, se pot face niste aproximari decente cu modele asemanatoare…

    click aici pt calculator

  15. mai sunt 2 saptamani …