apr. 212008
 

In absenta unei surse oficiale de informatie, multi cititori cauta cu infrigurare o sursa cat de cat credibila pentru a putea stabili emisiile de CO2 ale propriului automobil. Total Auto va ofera un mic truc prin care puteti aproxima valoarea emisiilor de CO2 la automobilul dumneavoastra. Ceea ce va descriem aici este doar un truc si nu o sursa oficiala. Singura sursa oficiala este doar RAR. Acest truc va ajuta sa determinati cu o eroare decenta (max.3%) valoarea emisiilor de CO2, necesara la calculul taxei auto.

In primul rand trebuie sa stabiliti urmatoarele doua puncte:

1. Ce carburant foloseste masina, benzina sau motorina?
2. Care este consumul mixt (mediu intre urban si extraurban) al masinii? Atentie aici aveti nevoie de valoarea din manualul masinii, nicidecum de vreun consum masurat de dvs.

De-acum totul devine simplu:
BENZINA:
[consum in litri/100km] x 23,8 = [emisii CO2 in gram/km]
DIESEL:
[consum in litri/100km] x 26,5 = [emisii CO2 in gram/km]

  131 comentarii despre “Emisii CO2 – un mic truc neoficial”

  1. Si,deci, taxa varianta a 3 a o sa ramana suverana,adica chiar asta o sa se aplice de la 1 iulie sau or sa gaseasca ei ceva in ultima clipa si astfel sa mai trebuiasca sa astept inca 6 luni!!!

  2. Daca nu suntem „tiganii, tiganii” cum ne striga toata Europa, probabil ca legea va fi respectata. Dar – sincer – am emotii…

  3. ms mult senos, mi-ai confirmat teama, mi-ai reamintit de ce mi-am depus o aplicatie pentru emigrare in Canada!

  4. siii?? cat e TAXA sa depui aplicatia?? ๐Ÿ˜ฏ ๐Ÿ˜ฏ ๐Ÿ˜ฏ

  5. Multumim pt informatiile oferite!Foarte interesant si concret!
    Vreau sa iau un golf 4 din 99 din Olanda si am vazut ca pot fi si euro 2 in tara.Cum as putea fi sigur ca e euro 3?
    Ce ar putea scrie pe talon sa-mi dau seama?

  6. sebastian – sigur e greu sa fii. de mare ajutor ar putea fi tipul motor. de asemenea, secventa 98/69 (sau 98/69/EC), ce reprezinta numarul normativului european pentru Euro3 si 4. Sau amendamentul 98/77/EC.

    Oricum, sansele unui Euro3 in 99 sunt relativ mici.

  7. Salutare. Imi poate spune cineva daca se poate plati acum noua taxa (valab. de la 1 iul.2008). Multumesc, astept raspuns

  8. daniel – intrebarea ta contine si raspunsul. Daca taxa e valabila de la 1 iulie… va putea fi platita abia atunci.

  9. am un golf 3 din 95 are euro 2 dupa lista fabricantilor euro 2 intra din 96. va fi luat in considerare la inmatriculare euro 2 sau se scade la euro 1.

  10. ionel – daca masina este Euro2 nu conteaza anul de productie. Sper sa scrie asta in brieful masinii, intrucat tabelele unor terti nu se iau in considerare.

    Oricum, e bine sa stiti ca anul de productie 1996 a inceput in iulie 1995… si s-a sfarsit in iulie 1996. Chiar daca a fost fabricata in anul calendaristic 1995, masina este „model 1996”.

  11. Salutare. Am un opel astra h din 2005, euro4 , dar in cartea de identitate nu imi sunt trecute emisiile de carbon(in briff sunt trecute), cum o sa mi se calculeze taxa daca emisiile nu sunt trecute in cartea de identitate?

  12. Florin – asta asteptam cu toti, sa apara procedurile de inmatriculare valabile de la 1 iulie. Trebuie sa mai asteptam…

  13. mai sunt 3 saptamani …

  14. o sa fie ca in filmele cu Bruce Willis. Cand mai raman 2 secunde… pac se taie firul de la bomba :mrgreen:

  15. Va salut.Un motorFORD tip EYDC, serieXY83939,nu se gaseste in tab.RAR, la EURO 3,ce norma de poluare este. Din cate stiu in tip motorE=injectie directa,Y= respecta normele98/69EC, deci E3.,D=…multumesc pentru ajutorul d-voastra.