ian. 292008
 


Revista germana Automobilwoche a aprins imaginatia romanilor, anuntand ca Daimler AG este in cautarea unei locatii pentru construirea noii uzine Mercedes – posibil – in Romania. Este foarte adevarat, cautarea se afla in faza incipienta, insa numarul total al tarilor aflate in atentia Mercedes sunt doar doua, Polonia si tara noastra.

Automobilwoche a mai scris deasemenea ca Daimler AG ar putea adopta noi proiecte de concepte auto pentru clasele A si B in aceasta primavara, modelele de serie putand fi construite de catre noua uzina, cel mai probabil in 2011.

Nemtii doresc sa produca mai mult decat cota actuala de aproape 280.000 de unitati, aceasta fiind declaratia oficiala a lui Rainer Schmuckle, seful executivului Mercedes Benz Cars. Schmuckle a precizat ca productia in estul Europei ar ajuta Mercedes sa atinga costuri competitive pentru clasele A si B, in cel mai dur segment de piata. Schmuckle a adaugat ca actuala uzina din Rastatt nu este amenintata, urmand sa ramana o unitate de productie activa chiar si dupa deschiderea uzinei din est.

Este foarte devreme pentru a transforma in stire bomba acest timid inceput de actiune al unor specialisti in imobiliare de la Mercedes. Decizia finala poate viza orice locatie, iar principalele argumente vor tine de ofertele guvernelor polonez si roman, care pot intra intr-o competitie asemanatoare unei licitatii.

Lasand deoparte miza politica, putem observa usor ca Polonia are ca principal atu imediata vecinatate a Germaniei, in timp ce Romania se poate lauda cu un numar important de furnizori Mercedes ce isi desfasoara activitatea pe teritoriul sau. Ambele tari au deopotriva dezvoltate pe teritoriul lor uzine auto, mana de lucru romaneasca fiind totusi de 2 ori mai ieftina decat cea poloneza.

  2 comentarii despre “Mercedes – uzina in Romania ?”

  1. Eu zic să tratăm aceste zvonuri cu mai multă circumspecÅ£ie. Până nu se va semna un contract oficial nu putem fi siguri de nimic. Ar fi bine să avem o fabrică Mercedes la noi în Å£ară, dar să mai aÅŸteptăm până avem ceva sigur. Dar cum nu iese fum fără foc…

  2. Nu sunt zvonuri, e pe bune. Fie in Polonia, fie in Romania – aceasta uzina va exista… Nemtii au confirmat. cica vor lua o decizie in max 6 luni.