dec. 042007
 


Saab a readus la viata in Statele Unite spiritul unui model celebru, 900 Turbo. Noul 9-3 Turbo X, pe care constructorul suedez il lauda a fi cea mai noua expresie a performantei, a fost prezentat pietei americane in cadrul Salonului International Auto din New England, desfasurat pana duminica, intr-o locatie nou-nouta – „Boston Convention & Exhibition Center”. Chiar daca prima iesire publica a lui Turbo X a a vut loc asta vara in Europa, la Salonul Auto de la Frankfurt, prima piata pe care noul Saab va fi lansat este cea americana, in primavara lui 2008.

Turbo X are blocul motor realizat integral din aluminiu, propulsorul avand o cilindree de 2,8 litri V6, 24-valve, puterea dezvoltata fiind de 280 CP. Motorul este pus in valoare de doua variante de cutii de viteza – la alegere – manuala in 6 trepte sau automata. Un detaliu interesant al lui Turbo X este si transmisia integrala Saab XWD asistata de eLSD (diferential spate controlat electronic, cu alunecare limitata) premiera absoluta in segmentul sau.

Saab a precizat ca va inaugura curand „Academia Turbo X”, ale carei cursuri (care dureaza doua zile) vor avea pretul inclus in pretul masinii. Desigur, nu este o premiera la Saab, ci o adaptare a conceptului popular in Statele Unite – „Saab Aero Academy”. Cursurile se vor desfasura pe pista „Road Atlanta”, in nord-estul Georgiei, la o data ce va fi anuntata ulterior. Pana la aceasta ora, nu exista nici o informatie conform careia aceasta oferta ar putea fi valabila si pentru clientii din Europa.

In Statele Unite Saab Turbo X va fi lansat in primavara la un pret de aproximativ 42.500$.