sept. 182007
 

Romanii, mai exact aceia dintre ei care citesc TotalAuto.ro, au transformat legenda automobilului german in cult. Din cele 2000 de voturi exprimate de pasonatii auto din tara noastra, 71% indica Germania ca fiind tara cu cei mai seriosi constructori auto din lume. La intrebarea „In ce tara considerati ca se afla cei mai seriosi si priceputi constructori auto?”, clasamentul final pe acest subiect este urmatorul:

loc producator procent voturi
1 Germania 71.1 % 1414
2 Japonia 15.3 % 304
3 Statele Unite 4.6 % 92
4 Franta 4.3 % 85
5 Italia 2.5 % 49
6 Coreea 2.2 % 44

Daca intr-un articol recent – „Topul increderii romanilor in marcile auto” – subliniam diferenta spectaculoasa dintre „clasamentul increderii in marcile auto” si topul de vanzari, iata ca acum constatam noi diferente majore – „topul tarilor producatoare auto” versus „vanzari Romania”.

Cu toate ca doar 4,3% dintre romani considera ca Franta produce cele mai bune masini din lume, 48% din masinile noi vandute in Romania au fost frantuzesti (inclusiv Dacia, interval 01-06.2007). In cazul marcilor germane, lucrurile stau invers – 71% din conationalii nostri considera ca Germania este cel mai serios producator auto din lume, in timp ce doar 24% din piata masinilor noi se constituie din masini germane (inclusiv Skoda, interval 01-06.2007). Paradoxul german din piata romaneasca este valabil si pentru masinile japoneze, raportul fiind cam acelasi – 15% in topul simpatiilor, 5% in topul vanzarilor.

Romanii nu-si permit masinile pe care le apreciaza cel mai mult, actul cumpararii fiind un compromis. In acest plan lucrurile sunt in schimbare, intrucat veniturile populatiei active din Romania cresc. Daca fiecare roman ar fi avut in buzunar suma necesara achizitionarii masinii preferate, topul de vanzari ar arata exact ca topul publicat mai sus…

Cumparam masini sau preturi? Compromisul ne lasa la mana pietei, a oamenilor de vanzari, a spoturilor TV ciudate si a discutiilor din fata blocului. Romanii par victime sigure in fata oamenilor de vanzari, insa adevarul este ca ziua in care masinile nu se vor mai vinde singure, se apropie.

  3 comentarii despre “Romanii isi doresc una, dar cumpara alta…”

  1. Cine cumpara masini NOI in RO? Cat reprezinta acest segment din totalul pietei auto romanesti ? Cred ca daca ar fi luate in considerare si vanzarile second hand cu totul altfel ar arata topul celor mai vandute masini in RO… Cuantificarea acestor masini insa este mult mai greu de realizat…

  2. Corecta remarca…

    Chiar si cuantificarea masinilor noi este greu de facut, intrucat un procent important din vanzari reprezinta flotele diferitelor firme. Firmele aleg cu totul altfel masinile (pret, cost servisare, etc.).