iul. 132007
 

Specialist al deplasarilor pe distante lungi, Gerhard Plattner a primit de la Skoda Auto un saculet cu 1.000 de monezi de un euro si a pornit intr-o aventura care constituie o adevarata provocare – cu ajutorul unui automobil Skoda Roomster 1.4 TDI (59 kW/ 80 CP), Plattner doreste sa viziteze 35 de tari ale Europei in cadrul unei excursii cu familia. Obiectiv – carburantul consumat sa nu necesite fonduri mai mari decat cele din saculet.

Portbagajul masinii a fost umplut cu bagajul pe care o familie compusa din patru membri il ia cu ea intr-o excursie. Bagajul va fi real, familia va fi mai mult sau mai putin „reala” – “sotia” pe locul din dreapta si cei doi “copii” pe bancheta vor fi manechine a caror masa este egala cu cea medie a unei femei, respectiv a copiilor cu varsta cuprinsa intre opt si zece ani. „Gratie manechinelor, excursia poate fi vazuta – din punct de vedere tehnic – ca una de familie”, a spus Plattner, „exceptand faptul ca nimeni nu-mi va spune cum sa pilotez sau sa obiecteze ca rulez 1.000 kilometri fara pauza”.

In ciuda portbagajului incarcat la maximum, Plattner crede ca media consumului de-a lungul traseului ce masoara 15.000 kilometri – trece prin 36 de tari – va fi de 5 litri/ 100 km si ca saculetul de bani nu se va goli pana cand va preda automobilul la uzina Skoda.

Traseul ce va fi strabatut de Gerhard Plattner si familia lui fictiva:

Mlada Boleslav, Hamburg, Amsterdam, Bruxelles, Londra, Paris, Luxembourg, Geneva, Andorra La Vella, Barcelona, Monte Carlo, Vatican, San Marino, ferry-boat pe ruta Ancona – Igoumenitsa, Salonic, Skopje, Edirne, Bucuresti, Brasov, Timisoara, Belgrad, Budapesta, Zagreb, Ljubljana, Viena, Bratislava, Uzgorod, Varsovia, Vilnius, Riga, Tallinn, St. Petersburg, Helsinki, ferry-boat pe ruta Helsinki – Stockholm, Oslo, Copenhaga, Rostock, Berlin si Mlada Boleslav

Traseul masoara 15.520 kilometri.

In Romania Plattner a sosit pe 8 iulie, cand s-a oprit la Bucuresti. Pe 9 iulie pilotul austriac a fost asteptat de catre pasionatii marcii Skoda la dealerul Delcar din Brasov. Ultima noapte in Romania, Plattner a petrecut-o in Timisoara, dupa care s-a indreptat spre Belgrad.

Despre Plattner:
Cartea Recordurilor il descrie pe Gerhard Plattner drept cel mai experimentat conducator auto din lume, campion la categoria sofat economic.

In ultimii ani Plattner a stabilit doua recorduri nationale de consum cu Skoda in Romania. Ultimul, in 2005, a fost de numai 2,6 litri/100 km realizat la traversarea Romaniei pe ruta Constanta-Oradea.

Printre alte recorduri ale lui Gerhard Plattner, fac parte:

    – Cel mai rapid tur mondial;
    – Cel mai economic tur mondial;
    – Cea mai rapida traversare a Europei de la nord la sud;
    – Cea mai economica traversare a Europei de la est la vest.
    – Cel mai mic consum de combustibil parcurs intre cel mai nordic si cel mai sudic oras din lume.
    – Primul inconjur al Pamantului prin toate continentele
    – Cel mai rapid inconjur al Pamantului, in 28 de zile si 16 ore.
    – Cel mai economic inconjur al Pamantului prin toate continentele, cu un consum de 3,78 litri / 100Km la o viteza medie de 86 Km/h.

Gerhard Plattner detine si 24 de recorduri de sofat la cea mai mare viteza.

(comunicat Porsche Romania copy-paste)