nov. 112006
 

Noul Cod Fiscal valabil de la 1 ianuarie 2007 contine atat noile impozite auto, cat si controversata taxa speciala aplicabila exclusiv la prima inmatriculare in Romania a unui automobil.

Aceasta taxa speciala se aplica tuturor automobilelor sub 3,5 tone, si celor noi si celor second hand, la prima inmatriculare in tara noastra.

Categoriile de poluare sunt – Hibride (taxa zero), Euro 4, Euro 3, Euro 2, Euro 1 si Non-Euro (cel mai scump).

Categoriile de varsta auto sunt: – sub 6 luni (inclusiv noi), 6 luni – 2 ani, 2 ani – 4 ani, 4 ani – 6 ani, peste 6 ani.

Puteti calcula taxa speciala auto cu ajutorul calculatorului aflat pe banda laterala dreapta a sitului nostru. Pentru o documentare completa, aveti mai jos un link pentru versiunea oficiala a noului Cod Fiscal, publicata in Monitorul Oficial – Download (format pdf).

  188 comentarii despre “Cod fiscal 2007”

  1. Sa inteleg ca treci pe la vama doar verificandu-se actele si fara a achita vreo taxa (pt masinile cu cel putin EURO1)?
    Merci de raspuns senosh.

  2. Nuuu…

    EUR1 este numele certificatului de provenienta a bunului (nu neaparat masini). Seamana ca si denumire, insa este doar un document vamal european, in baza caruia vama devine zero pentru importurile din Europa in Europa.

    Ai EUR1, vama zero. N-ai EUR1, platesti vama. Cred ca si asta ar fi un subiect de lamurit…

    EUR1 este dat de vanzatorul bunului.

  3. stie cineva ce taxe,si daca se platesc taxe pentru un autocar non-euro pe firma introdus in tara

  4. Cosmin, nu stiu care este „reteta” operatiunii, insa cert este faptul ca autocarele nu intra in obiectul taxei speciale de inmatriculare.

    In plus, daca este de provenienta europeana (certificat de provenienta EUR1) vama e zero.

    Probabil vor aparea dificultati la inmatriculare (RAR, ITP, etc), dar ceea ce zic aici este o simpla speculatie.

  5. am gasit un audi a3 turbo diesel de 2000 cmc.masina este in germania dar nu stiu cat ma costa taxele sa o inmatriculez,are euro 4 si costa 4000 de euro.am auzit ca la euro 4 se plateste vama….stiti care ii treaba?

  6. Nu se plateste vama la produse europene (din UE).

    Trebuie platita taxa speciala pentru prima inmatriculare in Romania. Valoarea ei o calculezi cu ajutorul calculatorului de la Ministerul Finantelor (click dreapta sus in aceasta pagina, imediat sub fereastra de cautare…). Stiind valoarea taxei, mergi la trezoreria de care apartii si o platesti, iar chitanta o pui la dosarul de inmatriculare (la politie). Cam asta e…

    Dar ATENTIE – esti ABSOLUT SIGUR ca un A3 euro4 face 4000E? Din ce an e masina? Sa nu te pacalesti… Mai multe pe http://www.totalauto.ro/2007/01/12/normele-auto-germane-d3-si-d4-echivalent-euro-second-hand-din-germania/

  7. ce prostie cu taxa de prima inmatriculare da ce vor astia sa-mi vind casa sa pot plati taxa de prima inmatriculare pentru masini sau camioane euro2, ca tot noi sintem cei care vom plati taxe si impozite la STAT,doar no sa vina un strain din alta tara sa plateasca rovigneta,impozitu etc. pentru noi.Treziti-va oameni buni si miciti taxa ginditiva ca si noi sintem romani ca si voi care ati marit taxa,numai ca nu avem bani vostri, noi traim din salarul minim pe economie.

  8. Mihaela, am avut o discutie cu bordul director de la APIA si le-am explicat acest punct – cine trece de la o masina mai poluanta la una mai ecologica (chiar si de la non-euro la euro2) sa fie scutit de taxa la inmatriculare.

    DACA (nu se stie ce se va intampla cu taxa…) – repet – DACA taxa va ramane, este posibil sa fie luat in consideratie acest punct.

    Stiu.. stiu… deocamdata doar vorbe 🙂

  9. am adus un vw polo in 25 12 2006 pt a nu plati taxa de prima inmatriculare,am facut tranzitul vamal pe 2006 m-am prezentat in 8 zile la vama ,acestia nu mi-au incasat nici o taxa si mi-au spus sa revin peste o saptamana cand se reglementeaza ceva .in ianurie 2007 m-am prezentat din nou la vama pe 18 le -am explicat speta si mi-au spus ca pot sa platesc taxele ,am achitat 900 euro taxele si m-am dus sa inmatriculez auto .la inmatriculari mi-au spus ca am platit t.v.a-ul auto si trebuie sa achit si taxa de prima inmatriculare care valoreaza inca 1017 euro,deoarece vama nu mi-a incasat si accizele care in 2007 nu se mai platesc. CE POT SA MAI FAC???

  10. Miha m – trebuia sa ai orice plata facuta in vama pe 2006. Macar tva-ul. Acum nu cred ca mai poti face mare lucru. Decat sa astepti sa pice taxa.

  11. de ce mi-a fost incasat T.V.A -ul in 2007 daca masina a fost introdusa in tara in 2006 si nu mi-au fost incasate si accizele. Deci ei mi-au incasat o taxa dupa legea din 2006 si nu era normal sa-mi incaseze si accizele?

  12. dupa logica matematica – asa e – procedura trebuia terminata pe vechiul sistem.

    fiscal, problema a fost alta – au luat tva-ul, intrucat (banuiesc) tu ti-l recuperasei pe cel din Germania…

    S-ar putea sa poti castiga in instanta, dar complici problema. Asta e una din situatiile in care ar fi bine sa-ti descoperi o pila mica 🙂

  13. sa dori sa stiu dupa ce platesc taxa de prima inmatriculare masina mea fiind euro 2 o sa polueze mai putin