sept. 202006
 
Psihoza chinezofoba. Jaguar pe 3 roti? He he...

Dealerii Jaguar din toata Europa vor ca firma sa ramana pe maini nord americane sau europene, in cazul in care compania detinatoare a brandului, Ford Motor, decide sa o vanda.

La sfarsitul lunii august, Ford a anuntat ca se gandeste sa vanda o parte, sau toata divizia sa de masini sportive de lux Aston Martin, ca parte a strategiei de revigorare a companiei. Aceasta a creat speculatii ca Ford va vinde si brandurile Jaguar si Land Rover, care, ca si Aston Martin, sunt parte din Premier Automotive Group (PAG), divizie Ford. PAG a raportat o pierdere bruta de aproximativ 126 milioane euro in al doilea trimestru din 2006.

Dealerii sunt pregatiti pentru schimbari. Unii spun ca ar prefera drept cumparator compania Renault-Nissan, daca ar fi pusi sa aleaga. Alti ca ar prefera ca Jaguar sa ramana in familia Ford, aceasta fiind o garantie a pastrarii calitatii. Cei mai multi insa, sunt speriati de gandul ca o companie chineza ar putea cumpara firma, desi nici una nu a inaintat o oferta pana acum. Mai in gluma, mai in serios, un dealer a declarat chiar ca se gandeste sa se inscrie la un curs de limba chineza.

Exista insa si alti posibili investitori. Surse din media au anuntat ca un grup privat, din care face parte si fostul CEO al Ford, Jacques Nasser, a avut discutii preliminare cu Ford despre posibila vanzare a brandurilor europene. Compania britanica JCB a anuntat la randul ei, luna trecuta, ca este interesata in achizitionarea Jaguar, dar numai daca este separata de Land Rover.

Jaguar a costat Ford mai mult de 10 miliarde de dolari, de cand a fost achizitionat, in 1989. Inca nu este profitabila si este intr-o continua restructurare.