aug. 282006
 

Torinezii anunta ca Alfa Romeo va construi o masina entry-premium pentru a concura direct Mini Cooper S. Alfa urmeaza sa primeasca in aceasta luna ok-ul pentru designul noului model, ce se va numi Junior, din partea taticului sau, Fiat. Alfa urmareste reintroducerea unei a trei linii de succes, pentru a-si atinge targetul de vanzari de 300.000 de unitati pe an. Acest target este de fapt asa-numitul „punct mort de marketing”, adica numarul de unitati de la care incepi sa ai profit.

Junior – cum se putea altfel ?! – va fi un sportiv in 3 usi, construit pe platforma lui Grande Punto. Platforma este singurul punct comun, caroseria urmand sa aibe o alura complet diferita. Pana in 2008, Junior va fi pozitionat sub actualul 147, care – la momentul respectiv – va fi inlocuit de modelul nou 148, ceva mai mare. Cel mai nervos Junior va avea o motorizare de 230 de cai si va avea transmisie integrala nepermanenta in echipare standard. Este vorba despre nou lansatul sistem Q2, care – cica – este suficient de inteligent pentru a cupla transmisia integrala doar atunci cand rotile fata rup aderenta. Foarte adevarat, nu-i o premiera mondiala, insa este o premiera pentru segmentul sau.

Oricat de mare va fi succesul lui Junior, tinta de 300.000 de unitati vandute anual este greu de atins. Alfa a vandut anul trecut doar 126,000 de unitati in toata lumea, mai putin decat in 2004 (153.000 unitati). Pragul 300k nu a fost atins niciodata de Alfa Romeo in istoria sa, cel mai bun an din toate timpurile fiind 1989, cand a vandut 229.700 de masini.